Välkommen till min träningsblogg


Hej, kul att just du tittar in på min nya blogg,
här kommer det att bloggas om framförallt löpning,
med inriktning på Ultra.
Men även annan träning som kommer att
få din kropp att må ännu bättre, följ med
och inspereras av en aktiv livsstil.

Välkommen
Gax-Staffan

28 mars 2010

5 sek ibland är det avgörande



Så var mitt och årets första och helt klart minst viktigaste loppet avklarat, i ett något kyligt Stockholm.
Som jag skrev i förra blogg inlägget hade jag inte klara planer inför loppet förutom att springa snabbare än förra året.

När jag klev på tuben för att bege mig till starten hade jag redan varit på toan, tusenelva ggr, blir så inför lopp.
Hade tittat igenom väskan för att se om jag hade missat något även det tusen elva ggr. Vid ett tunnelbane byte tog jag igen ny titt för att se om allt var där....

Efter trevligt sällskap med en klubbkompis var vi äntligen framme vid målområdet, massor med bekanta ansikten var där och hejade trevligt värre. Om solen sken hade jag säkert stannat kvar längre men jag skulle springa ett lopp, det var i alla fall tanken.

Som tur var hade klubben en egen hörna där man kunde lämna ifrån sig sina egna saker, vilket kändes väldigt VIP.
Efter ett snabbt byte till sommar tights(långa) och byte av skor etc så var det dags att slå en sista drill och värma upp, men vänta värma upp för 10km hmmmm. Nå jag sprang upp för en backe och förskökte göra som alla andra för att få upp värmen och prata med benen och nu ska det springas som aldrig förr.

När det var 5 min kvar trängde jag mig fram i till starten så jag var ca: 20m bakom de som stod först fram och klubbkompis var precis bakom mig innan starten.

Pang, där gick starten fick lite strul med klocken tappade några viktiga sekunder skulle det tyvärr visa sig.....försökte hålla ett "lagom" tempo dvs runt 4 eller något snabbare tog rygg på några allt för att inte tappa tempo. De första km kändes allt bra och vid varvningen inser jag att takten är för långsamt trots hög puls. Vid ca 5.5km ser jag några IF linnea ryggar perfekt nu ska det jagas som aldrig förr. Efter ytterliggare 2km springer jag förbi en av dem några hundra meter till tar jag nästa vid en uppförsbacke extra jobbigt att bli omsprungen :=)

Vid sista tuffa backen känner jag att kanske kanske kan det gå vägen men jag inser att det kommer att blii tuftt mycket tufft att klara av ett av målen. Vd 9km går tankarna nu är det bara att bita ihop och fokusera på att springa, i sista kurvan får jag flera heja heja heja, men upploppet är lite lite för långt och jag klarara det kanske ja nej kanske nja nej eller......

Efter målgången är jag osäker på min netto tid, skulle mitt fipplade med klockan under de första stegen vara avgörande....är långt långt efter loppet osäker vad blev tiden alla undrar så även jag.

När jag på väg hem efter målgången går förbi resultaten inser jag faktum skit och piss det saknas ynka 5 sekunder från att gå på Sub 40....40.05 blir min netto tid.

Ibland är är det surt att hamna på fel sida om sträcket nästa gång(TEC) är det helt andra mål och mitt fokus kommer vara på en annan nivå. Dessutom är 10km för min del inte en prio längd eftersom jag gillar längre utmaningar, allt över 42km.

Är jag nöjd frågar du mig kanske......nja blir svaret tyvärr innnerst inne hade jag hoppas på mera men klart jag ska vara nöjd. Trots utebliven träningen och så nära sub 40 på en kall vår dag så visst, lite nöjd är jag....

Hur gick det för dig?

/Gax-Staffan

27 mars 2010

Premiärmilen


Så var det snart dags för Premiärmilen 10 km på en ganska flack banan som i år ska vara hyfsad fri från snö och slask.
Om någon hade frågat mig för ett tag sen vilken tid jag satsade på hade jag svarat på en grisblink, men nu nja....

Formen och bristen på intervall pass och tempo pass har tyvärr gjort att den speeden jag tidigare hade är borta gone away....vi får se hur det går imorgon.

När jag skulle hämta ut nummerlappen på löplabbet hade de lite rea på bla en nice jacka av märket Craft, som vanligt kan jag inte bestämma så jag pkte hem med endast nummerlapp. På eftermiddagen tog jag barnvagnen och gick till butiken och vem träffar jag på där om inte en IF Linnea kollega. Efter lite löparsnack ber jag honom att ta hand om barnvagnen medan jag smiter in och fyndar perfekt. Därefter tar vi en gemensam snabb lunch medans dottern fortfarande sover, tur att hon sover djupt :=)

Ni kanske undrar hur jag laddar för tävlingen imorgon inte ett jäkla dugg om jag ska vara ärligt. Jag tar tävlingen för att det är roligt, om jag inte får en bra tid är det inte hela världen.

Så all ni där vi syns väl imorgon vid starten....

/Gax-Staffan

21 mars 2010

Jagar cyklister




Så har ännu en vecka gått tänk vad tiden går fort när man har roligt :=)

Nu börjar jag få ordning på transportlöpningen vilket känns riktigt bra, lite svårt att hinna med löpningen
när man har en underbar tjej( 1 mån gammal) som väntar på en. Vägen till och från jobbet har under veckan
minskt sagt varierande.

Hur då kanske ni undrar......

Har försökt jaga cyklister över Västerbron med lite olika resultat........så här går det till:
De första 50-100m om man kommer söder ut är det ganska flakt men sen börjar en liten stigning.
Där om jag har tur brukar i alla fall någon cyklist komma bakom mig och när han/hon börjar cykla om mig,
läggar jag om farten och försöker hänga med så länge de går oftast går det bra ibland inte.
Det funkar bättre när det är andra som går eller springer varje gång ser jag dem som min värsta fiende som jag bara måste
springa om innan Västerbron slutar. Det bästa hände i onsdags tror jag det var, en cyklist närmare sig och jag hakar på
och har bra rygg en lång stund. Jag känner att fasen jag kan nog springa om vilket jag gör nu ligger vi neck to neck
i några sekunder i alla fall. När hon inser vad som händer trampar hon på och jag har inte kraft nog att hänga med, men kul var det.

Lördagens sol väder när alla andra löpare var ute och sprang tog jag en långtur med barnvagnen och njöt, tog igen det på dagen efter dvs idag (söndagen) och fick i ihop 20km i mindre soligt väder.....

Nu är det bara en vecka kvar tills premiärmilen och hoppat att greja en bra tid är sådär och by the way vad är en bra tid.....

/Gax-Staffan

Ps. Fick i hop 110km under vecka för den som undrar

12 mars 2010

Pump up the volyme



Hej du

För visst ska man vara glad snön smälter sakta men säkert och under veckan har det snorkkats som aldrig förr...

Nästan hela veckan har det åkt SL till jobbet för att inför hemvägen byta om till löpkläder och njuta av skön tur. I Fredags hade jag lovat att inte springa hem utan åkte SL, direkt när jag klev in i vagnen kände jag suget att springa. För hur trist är det inte att stå i en vagn och fördes som kreatur i boskapsvagn I hate it!!

Under en av mina turer hem i veckan bestämde jag för att det är dags att öka tempot och då framförallt mera mängd.
Med start i nästa vecka är det premiär att springa till jobbet och även hem, allt för att njuta av vädret och få mera träning. Jag tror att läget är rätt för mitt kommande mål TEC om jag tittar i mina gamla notering inför Gax 100 miles gjorde jag ökningen tidigare men nu är det en annan årstid så vi får ta det som det är.

Nu hoppas jag kunna springa med en mindre ryggsäck trots allt vägde min nyvarande ca:7kg med alla kläder, nu är tanken att slippa jacka,skor det väger mest. Hur mycket den nya ryggan kommer att väga vet jag inte det får vi se, dessutom ska det bli kul och se hur mycket snabbare det kommer att gå. Trots allt har jag en kort distans som ska avverkas slutet av månaden som jag nästan har glömt.

Den klart största nyheten som händer i helgen är äntligen är F1 premiär helg som jag har väntat, ni anar inte.

/Gax-Staffan

5 mars 2010

En del av veckan som gick(sprang)

Nu har det gått 1v av Snorkkis ni kanske undrar hur det har gått.

Vädret kanske vi ska ta först, vilket inte har varit till någon fördel men trots det har det blivet löpning tisdag-fredag, vilket jag anser får vara godkänt för en nybörjar inom området transportlöpning. Den ryggsäck som jag köpte för ändåmålet har överlag fungerat bra, många bra fack, stor och sitter hyfsat bra för sin storlek. Bara för ren nyfikhet vägde jag den med packningen i på vågen stod det 6kg, de första dagarna kändes den tung. Men det känns bättre och bättre för varje dag som jag transportlöper.

Vad har jag då lärt mig av transportlöpningen.....

1. Ha minimal packning så väskan väger så lite som möjligt.
2. Packa alltid väskan dagen innan med allt du behöver.
3. Se till att packa ner dina jobb kläder på samma ställe varje gång, så slipper du blanda ren och smutsiga saker...
4. Ha alltid med dig en plast säck till skorna
5. Kan vara bra att små mynt eller en Semla(tjuga) om du blir hungrig på vägen hem
6. Ha rätt kläder på dig du blir fort varm

I veckan har jag även hunnit med ett pass med klubben(IF Linnea) vi körde 15+15+15+15, ett normalt mycket bra pass. Men på grund av vädret(blåste från höger till vänster) kändes bara passet så där:(

15 min i uppvärmning och sen lite löpskolning sen uppdelning i olika fartgrupper, där tog jag rygg på gruppen med 4.35/temp som jag körde i ytterliggare 15min. Direkt efter det ökar vi tempot då blev jag solo och körde nästa 15 min i ca:4.15/tempo för att det återstående sista(15min) köra i lugn återhämntning tempo typ 5.30 tempo. Nu har jag fått lite mera löpning i kroppen mot föregående vecka(20 vs 45), med lite tur kanske jag hinner ett långpass i helgen. Om det blir som jag hoppas önskar jag lite mera av vår i luften, för nu trots att jag älskar snön nu för det vara nog. Mina tävlingar börjar närma sig och då vill jag ha värme och gröna träd, vad tror du är snön borta innan Aprils utgång.....

Trevlig löparhelg

/Gax-Staffan

Ps. Ni har väl inte missat Sebastians nya weebshop Runners Gear