Välkommen till min träningsblogg


Hej, kul att just du tittar in på min nya blogg,
här kommer det att bloggas om framförallt löpning,
med inriktning på Ultra.
Men även annan träning som kommer att
få din kropp att må ännu bättre, följ med
och inspereras av en aktiv livsstil.

Välkommen
Gax-Staffan

18 januari 2010

långpass hela helgen

Helgens underbara löpning var nästintill perfekt, trots ett något kyligt Stockholm.

Dag: 1

På lördagens förmiddag hade jag en löpar träff med Snorkkis (http://www.runnersworld.se/blogs/sofie/162.htm)
Vi möttes upp i Hammarby och tog en tur runt Årstaviken i ett ganska skönt nollgradigt snöigt Stockholm.
De första kilometerna gick i ett "lagom" tempo pulsen hölls stadigt runt 140, då jag hade haft en långvarig förkylning var jag orolig för att pulsen skulle vara betydligt högre. Men som tur var låg pulsen och tempot ganska fast vilket glade mig, vi både tog det lugnt i de branta backarn allt för att hålla ner pulsen. Under passet passerade vi många hundägare och andra löpare både snabba och andra i ett mera behagligt tempo. Trots det sliriga underlaget kunde vi båda konstatera att "broddarna" helt klart är värt sina pengar. Mina broddar är inne på sin andra säsong och fungera fortfarande klanderfritt, trots både is,snö och asfalt.


När vi hade avverkat ett varv runt(ca:14km) Årsta tittade vi på varandra som vi knappt hade avverkat 5km, vi både var starka och hade lätt gjort dubbla varv utan större problem. Vi kände att nja kanske inte om tid fanns men i och med att både jag och Snorkis hade andra planer på olika saker tog vi ett snabbt beslut på stående fot. Vi tar en kortare runda bara för att få några till kilometer, vi var ändå ute hade kläderna på och var lagom uppvärmda, why not...


Jag följde Snorkkis en bit hem för att sen springa hem till mig, tog en snabbt avsked och skön ensam löpningen hem.
Efter passet kunde jag se exakta värden för passet, helt klart nöjd fick en snitt Puls på 139 och 19.40km löpning.
Klart godkänt för mig och kroppen var trots en längre ofrivilig vila i bra form, det märktes inte minst på min låga puls, och att kroppen kändes fräsch.

Efter en snabb dusch och mat samt lite strecht övningar kändes det som en bra start på lördagen.

Dag: 2

Då Mia(http://marathonmia.blogspot.com/) hade skickat ut en förfrågan om ett långpass på 3 h eller 30 km, var jag inte sen att haka på. Vi skulle träffas i Rållis kl 12.00 vilket betyder att jag senaste behöver lämna hemmet före halv, men tyvärr kom andra saker imellan och så jag fick lägga på en högra hastighet än beräknat för att hinna i tid. Tyvärr hade det blivet något kallare och framförallt blåsigare än mot föregående dagens sköna pass. Strax efter att jag kom utanför dörren kände jag mig frusen, men hej springer jag snabbt så blir jag varm lixsom. Efter att jag hade fått ordning på Garmin klockan och satt fart insåg jag att tempot för komma i tid måste vara högst 5.00min/km gärna lägre. Trots snön och blåsten kändes 5.00 tempot ganska bra de första 3km, visst pulsen var högre(165) trots allt var tempot högre än föregående dag.

När jag närmare mig Västerbron möter jag Magnus en löparkollega i IF Linnea, som även han var ute på långpass. En snabbt snack och jag fortsätter min väg till mötes platsen och jag kommer äntligen fram 2min tillgodo. Där hittar jag Mia och Mirande(http://mirandasminut.se/) efter ytterliggare 5 min ytterliggare en kollega i klubben snabba Rebecca kort därefter även Zebban (http://gonnarun100miles.blogspot.com/).


Efter en snabb övervägning bestämmer vi lite hur och vart rundan ska gå, detta skulle bli helt nya trakter för min del.
Vi startade ett ganska snabbt tempo i alla fall om jag jämför det tempot som jag och Snorkkis hade dagen innan, men det gik utan större problem. Vi alla var lite vilse då och då under passet men vi höll oss runt bla Brunsviken, Liljan skogen dvs mesta dels på skog och stigar vilket passade mig perfekt. Vi alla försökte dricka och äta titt som tätt och det kändes som vi var ganska synkade för när en var lite små hungrig tog alla ett stopp, perfekt synkade.


Efter ca:22km började jag få lite kärvare mina 20km+uppvärmningen som gick ganska fort började kännas, även mitt dåliga energi intag kändes. En lite fel beräkning från min sidag 2st salt tabletter och en energibar samt vatten räkte helt enkelt inte, började jag känna mig sliten, visst kylan hade satt sina spår.
Jag hade redan i första branta backen gått uppför(vanligt inom Ultra) men nu gick jag även i backar som inte alls var så branta.
Kroppen började säga mig något, Rebecca höll mig sällskap uppför den inte så branta backen. Väl uppe tog jag mig lite dricka och tog upp löpningen nu hade de andra fortsatt mot ett annat håll, Rebecca och jag mötte upp Mia, som skulle in mot stan. När vi äntligen tog sikte mot stan kände vi alla tre starka och ökade tempot. När vi befann oss inom tullarna ökade vi ytterliggare ett steg, jag vet inte exakt tempo men det kändes i bena att tempot var klart högre.


Väl framme skildes vi åt och jag och Rebbeca tog bussen för vidare färd söder ut, när jag även jag skildes från Rebbeca tog jag en koll på klockan, nästan 30km+uppvärmningen. En snabb räkningen säger nästan 60km löpningen totallt på två dagar, efter en långvarig vila och kroppen var hyfast ok för vädret som inte var den bästa på söndagen.

Efter att jag äntligen kom hem tog jag en skön och framför allt varm dusch helt klart var jag lite frusen om armar och ben, vilket märktes av jag stod länge I duschen.


Nu äntligen känner jag mig redo att köra igång med träning och mina mål för träningsåret 2010, visst det kanske inte bra lika mycket tid för träningen i år. Men de gånger som jag tränar ska det bli ännu bättre fokus på varje varje pass, trost allt är det inte så långtkvar tills första tävlingen....mera om det en annan dag.

/Gax-Staffan

5 kommentarer:

 1. Hej och välkommen till bloggvärlden GAX-Staffan! Det ska bli ett sant nöje att köra sparring med dig!

  SvaraRadera
 2. Nu blev jag riktigt glad! Grattis till bloggen Staffan, och grattis till oss som får läsa den :-)

  SvaraRadera
 3. Yey! Mera Staffan till blogg-världen!

  SvaraRadera
 4. Kul att läsa ännu en inspirerande blogg!! Har självklart lagt till dig i bloglovin. Den här ska jag följa.

  SvaraRadera
 5. What? Föll du för grupptrycket? ;D

  Inte för att det är dåligt eller så, det ska bli jättekul att följa din blogg!

  SvaraRadera

Tack för att du gör mig glad och kommenterar min blogg